LYS doorstaat de verschillende stadia van rouw op ‘Trip a light Toe’

Het alternatieve poptrio LYS omarmt haar liedjes met een ongekende helderheid en warmte, waarbij zwaardere thema’s in subtiele, lichtvoetige arrangementen worden verpakt. Er zijn maar weinig emoties zo heftig als rouw. Nieuwe single ‘Trip a light Toe’ werpt volgens zangeres Nienke Lohuis een blik op de verschillende stadia van verlies, en hoe deze bepalende momenten je precies vormen. Vandaag komt ‘Trip a light Toe’ uit.

“In 2017 verloor ik twee mensen die me immens dierbaar waren”, zegt Lohuis over het nummer. “Ik was er helemaal kapot van. Jaren later, toen ik er eindelijk over kon schrijven, kon ik naar de kern van mezelf komen, denk ik. In dat jaar werd mijn familie belangrijker voor me dan ooit en daar gaat het lied uiteindelijk over. Tekstueel is dit het meest persoonlijke nummer dat ik ooit op de wereld durfde te zetten. Maar Nayyirah Waheed (een van mijn favoriete schrijvers) schreef: ‘Het ding dat je het meest bang bent om te schrijven, schrijf dat.’ Dus dat is wat ik deed.”

Net als de vorige single ‘We Will Be Fools’, put ‘Trip a light Toe’ uit elementen van beweging en dans om de grotere beproevingen van het leven het hoofd te bieden. Maar waar ‘We Will Be Fools’ de noodzaak van vriendschap en familie in tijden van onrust onderzocht, biedt de nieuwe single troost bij het onder ogen zien van deze beproevingen. Lohuis: “‘Trip a light Toe’ gaat over alle stappen die we (ik en mijn familie) collectief hebben moeten doorstaan om er weer bovenop te komen. En ik merkte in die tijd wat ik nu al geërfd heb van mijn familieleden, en hoe ik tegelijkertijd mijn eigen persoon aan het worden ben, wat me beide dierbaar is. Het was een nummer wat ik moest schrijven. Ik hoop met elke vezel van mijn wezen dat je iets, wat dan ook, in dit nummer terugvindt.”

Die overgave aan de natuurlijke bewegingen van het leven is een rode draad in het werk van LYS, en ‘Trip a light Toe’ biedt een derde blik op het aankomende, nog niet officieel aangekondigde debuutalbum. De dromerige sound van de band vangt die kleine momenten waarin je je ergens compleet aan overgeeft, maar je je tegelijkertijd acuut bewust en levend voelt.