Milky Chance

Milky Chance keert terug met nieuwe single Colorado

Het Duitse succesduo Milky Chance brengt vandaag de nieuwe single Colorado uit op hun eigen Muggelig Records. Colorado werd samen met Decco geproduceerd, die ook de mix voor zijn rekening nam, en gemasterd door Zino Mikorey (Ólafur Arnalds, Ry X, Thom Yorke) in Berlijn.

Toen de pandemie toesloeg en daarmee het doorgebroken Duitse duo dwong om een heel jaar touren te annuleren, vonden gitarist/zanger Clemens Rehbein en bassist/percussionist Phillipp Dausch zichzelf terug waar ze bijna tien jaar geleden begonnen: gewoon twee muziekliefhebbende vrienden met niets meer dan tijd en ambitie om handen. “Het voelde echt weer als de begindagen,” zegt Rehbein, “zonder schema’s of deadlines waren we terug bij het maken van muziek alleen voor onszelf, vrij om te experimenteren, risico’s te nemen en er plezier in te hebben.”

Het is dat grenzeloze gevoel van vrijheid en mogelijkheden dat de verslavende nieuwe single van het duo (en de eerste volledig onafhankelijke release op hun eigen Muggelig Records label), Colorado, voedt. Geschreven en opgenomen in een flits van inspiratie, mixt het nummer indie rock gruis met electro-pop glans. Waar veel van Milky Chance’s eerdere werk akoestische reggae en folk invloeden bevatte, trekt Colorado meer uit de punk hoek, met een stuwend, gespierd arrangement en rauwe, verschroeiende teksten. ‘We had it all but what do I know,’ zingt Rehbein, terwijl hij frustratie en teleurstelling met elkaar in evenwicht brengt, ‘I try to push away the sorrow / But today it’s too late / I’ll try tomorrow.’ Bekijk de video onderaan dit bericht.

“Als er een zilveren randje aan het afgelopen jaar zit, dan is het de kans geweest om ons te verdiepen en oriënteren in genres waar we anders misschien nooit zouden zijn gekomen. Je kunt een tunnelvisie krijgen als je constant onderweg bent, maar zo’n pauze heeft ons echt een frisse kijk op de dingen gegeven.” – zegt Dausch. Het was die honger naar iets fris en nieuws die Dausch en Rehbein ertoe bracht om hun geluid in gedurfde richtingen op te rekken, waarbij ze hun creatieve proces voor het eerst op grote schaal openstelden voor medewerkers van buitenaf.

Milky Chance is voortdurend in beweging geweest sinds de release van hun gigantische hitsingle Stolen Dance. Het nummer werd opgenomen in Rehbeins ouderlijk huis in Kassel in Duitsland en werd een internationale hit nadat de band het in 2013 online plaatste. Het duo bewees dat ze meer waren dan alleen een one-hit-wonder en kwam later datzelfde jaar terug met hun veelgeprezen debuutalbum, Sadnecessary. In de jaren die volgden, zou het duo bijna al hun tijd op de weg doorbrengen, slechts kort pauzerend om de eveneens goed ontvangen opvolgers (Blossom uit 2017 en Mind The Moon uit 2019) op te nemen, voordat ze meteen weer op tournee gingen.

Dausch en Rehbein hebben zich in de studio ook op andere gebieden van hun carrière ingespannen. Als leiders in de industrie met hun Milky Change initiatief, dat eco-bewustzijn en duurzaamheid in de muziekindustrie promoot door het planten van bomen om de koolstofvoetafdruk van het touren te compenseren, besloot de band de sprong te wagen en volledig onafhankelijk te worden, te beginnen met Colorado. “Ons eigen label runnen geeft ons de mogelijkheid om net zo creatief te zijn met hoe we de muziek bij de mensen krijgen als met hoe we het maken,” zegt Dausch. “Er is meer verantwoordelijkheid,” voegt Rehbein toe, “maar er is ook veel meer vrijheid.”