robin kester

Robin Kester hervat clubtour – bevestigd voor festivals en genomineerd voor Notekraker

Nu Nederland langzaam weer heropent en de clubs en festivals weer publiek toelaten, hervat Robin Kester haar tour. Naast de in te halen clubshows van Groningen tot Goes – uitgesteld vanwege de corona-maatregelen – is de muzikant ook bevestigd voor festivals als Valkhof (Nijmegen), Bruis (Maastricht) en Naked Song (Eindhoven). Bovendien is de Rotterdamse genomineerd voor een Zilveren Notekraker, de jaarlijkse muziekprijs van Sena, waarbij vakgenoten stemmen op een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker.

Robin Kester begint de tour op vrijdag 11 juni in haar geboortestad Groningen, waar de plaatselijke club Vera de deuren weer opent. Met twee shows op een avond zijn het de eerste shows voor publiek sinds Kester en haar band in de grote zaal van Paradiso Amsterdam speelden.

Op die avond (13 oktober 2020) werd op een persconferentie door de premier een nieuwe lockdown aangekondigd en was het daarmee voor lange tijd de laatste show in Paradiso en alle andere zalen. Tijdens het optreden, ter ere van het toen net verschenen mini-abum This Is Not a Democracy – gebeurde volgens NRC iets bijzonders, getuige de vier-ballen recensie: “Robin Kester maakt muziek met schaduwen en doorkijkjes – Mysterieuze liedjes die de zaal betoveren. De diepte en wijdsheid van de liedjes is uitzonderlijk”.

De daaropvolgende shows waren enkel digitaal te volgen, waaronder het optreden op ESNS (Noorderslag), waar de band volgens de Volkskrant imponeerde; “Robin Kester zet een prachtige sessie intense pop neer met een kop en een staart en een tintelend, hard rockend slot. Haar nummers, zoals het splinternieuwe Leave Now, zitten vol spanning en het bandgeluid is smetteloos.”.

Met haar hypnotiserende stemgeluid en voorliefde voor open gitaarstemmingen, elektronica en vintage synths, maakt Robin Kester muziek die tegelijkertijd vervoerend en opzwepend is. Robin Kester bracht in september van 2020 het mini-album This Is Not a Democracy uit, de eerste fysieke release van zowel Robin Kester als het nieuwe onafhankelijke label AT EASE. Het mini-album, geproduceerd door Marien Dorleijn (Moss), met bijdragen van Maarten Vos en Villagers-frontman Conor O’Brien, werd internationaal warm onthaald.

“Robin Kester betovert met dromerige visioenen,” kopte de Volkskrant boven de vier-sterren recensie. “De nummers klinken stuk voor stuk wonderschoon. Muziek die nooit gladjes wordt, maar wel heel precies en weloverwogen is,” schrijft Het Parool.

Gelijk met de lovende recensies in eigen land, is de muziek van Robin Kester veelvuldig te horen op de buitenlandse radio. De singles Sweat and Fright en Remove and Delete krijgen airplay van Londen tot Los Angeles. Van KEXP en KCRW tot BBC Radio 6 Music in de ochtendshow van Lauren Laverne en opdezelfde zender meerdere malen in de radioshow van Elbow’s Guy Garvey (“I think this is great”).

Inmiddels is het mini-album ruim twee miljoen keer gestreamd op Spotify en verschijnen de singles in de jaarlijsten van Apple Music en NRC. Single Sweat and Fright wordt geplaylist door NPO 3FM, KINK en Radio X. Daarnaast speelt de band vele sessies op NPO Radio 1, 2 en 3FM, een 2 Meter Sessies op voor NPO 2 Extra, terwijl de NTR haar portretteert voor de Noorderslag-uitzending op NPO 3.

In korte tijd wordt Robin Kester met haar band uitgenodigd voor festivals als Motel Mozaique, Le Guess Who?, BIME Bilbao, Crossing Border, Here Comes The Summer, Valkhof, Bruis en ESNS (Noorderslag) én door haar vakgenoten genomineerd voor een Zilveren Notekraker.

Vervoeren zonder te duwen. Bekeren zonder te beleren. Dit is geen democratie. Dit is de wereld volgens Robin Kester. This Is Not A Democracy is uit op cd, vinyl en digitaal op het onafhankelijke label AT EASE.

Robin Kester Tour 2021

11 juni – Groningen – Vera (2 shows)

1 juli – Rotterdam – LantarenVenster (uitverkocht)

3 juli – Utrecht – TivoliVredenburg

8 juli – Alkmaar – Victorie

20 juli – Nijmegen – Openluchttheater de Goffert

3 sep – Maastricht – Bruis

22 okt – Almere – De Meester

24 okt – Den Haag – Paard

19 nov – Goes – ‘t Beest

10 dec – Eindhoven – Naked Song