Fresh Art – The One Who Dares To Deviate

“The One Who Dares To Deviate”: Fresh Art’s EP is een zoektocht naar acceptatie na een periode vol verontrustende transformaties

Den Dolder, 22 september 2023 – Het eigenzinnige duo Fresh Art is klaar om hun nieuwe EP “The One Who Dares To Deviate” met de wereld te delen. Maak kennis met Frederik Christ en Richard Klink, de Nederlandse kunstenaars die al sinds 2013 de grenzen van hun creativiteit verkennen. Hun meest persoonlijke werk, met nog steeds een vleugje van hun herkenbare bravoure.

Fresh Art: Waar creativiteit, nieuwsgierigheid en bluf hand in hand gaan.

Deze heren zijn niet bang om te laten zien wat ze in huis (denken te) hebben, en “The One Who Dares To Deviate” is het bewijs van hun gedurfde aanpak. Fresh Art heeft verschillende genres en kunstvormen verkend in de afgelopen jaren. Zonder gêne pretenderen ze overal over de benodigde expertise te beschikken, om dit vervolgens als een mooi excuus te gebruiken om te kijken hoe het eigenlijk moet. Ze tikten onder andere rock, disco, hiphop, funk, salsa, punk en electropop aan en brachten via het fictieve moederbedrijf “No Budget Productions” zelfgemaakte videoclips uit. Kunst voor hen is een avontuur dat met onbesuisd lef moet worden beleefd, want perfectie is toch maar een illusie. Fresh Art kan, mag en doet alles, een motto dat ze graag in stand houden.

Een nieuwe insteek, een nieuw EP

Na jarenlang schaamteloos het absurdisme te hebben omarmd, bleek de wereld halverwege 2020 te veel absurdistische taferelen terug te spuwen om het nog met eigen werk te kunnen overtreffen. Ze besloten de zoektocht naar de volgende grappige kwinkslag links te laten liggen en zich juist kwetsbaarder op te stellen. Frederik Christ en Richard Klink merkten dat hier de volgende creatieve voldoening uit te halen was. Nieuwe tracks werden langzaam ontwikkeld en bijgeschaafd, drummer Martin Kuhlewind werd ingeschakeld en uiteindelijk was, tot hun vreugde, mastering engineer Chris Brown (die meewerkte aan Radiohead’s OK Computer en Muse’s Origin Of Symmetry!) bereid gevonden om de tracks af te maken.

Blik op de toekomst

Het startschot werd gegeven met de eerste single “Innocent Magnificent” op 15 augustus, een ode aan de nostalgie. Op 13 oktober volgt “Hive Mind,” een nummer dat de gevaren van meelopen met de massa op een zowel meeslepende als toegankelijke manier verkent. De bijbehorende lyric video’s zijn voorzien van A.I. gegenereerde beelden, die na urenlang experimenteren en minutieus cureren de vaak ongemakkelijke thema’s portretteren. Voor de artwork werd een stilstaand beeld van de video geschilderd door Richard Klink zelf. Hiermee zit de uitdagende balans tussen het willen meegaan op nieuwe ontwikkelingen en tegelijkertijd je eigen menselijkheid in ere te houden.