Splinter

Nieuwe super rockgroep Splinter (NL) releaset vandaag debuutalbum ‘Filthy Pleasures’ + nieuwe single-video ‘Read My Mind’

De nieuwe Nederlandse super rockgroep Splinter (ex-Death Alley, Birth of Joy en Vanderbuyst) releaset vandaag zijn langverwachte debuutalbum ‘Filthy Pleasures’. Daarnaast brengt de band ook zijn nieuwe (3e) ontregelende/psychedelische single-video ‘Read My Mind’ uit. Het is de opvolger van de vorige twee single-video’s ‘Brand New Future’ en het recente Lynchiaanse ‘Plastic Rose’, starring de Belgische actrice en theatermaker Silke Becu (bekend van onder meer de ‘Crimi Clowns’ films).

‘Filthy Pleasures’ bestaat voor plusminus 100% uit onversneden (punk)energie. Verwacht rock ‘n roll met 60’s, 70’s en 80’s invloeden en een manisch orgeltje; een frisse stijl; lichtvoetig; terug naar de (vroege) punk attitude van bijvoorbeeld Blondie, The Stooges – maar ook van Turbonegro.

Frontman Douwe Truijens: “De bandnaam Splinter vertegenwoordigt de grote impact die iets piepkleins kan hebben: een splinter van een halve millimeter frustreert en ontregelt een lichaam van duizenden keren groter. Dat idee van frustreren, etteren, en echt buiten het lichaam staan, dat zit er wel achter. Ik heb dat als tiener echt heel erg gevoeld bij het ontdekken van punk. Zowel punk als rock zit in het fundament van onze muziek. Maar beide zijn meer los-vaste richtlijnen dan strak vaststaande kaders. Qua stijl grijpen we heel erg terug naar de punch en energie van punk en de aanstekelijkheid van rock ‘n’ roll. Dus kortere nummers met opzwepende energie als muzikaal kader – en teksten die ook wat directer te begrijpen zijn en iets minder in abstracto zijn geschreven.”

“In mijn beleving staat de wereld vooral in brand in de zin dat de hele jonge generatie totaal versplinterd is – daarom noem ik het ook de Splinter Generation. Iedereen is maar bezig met mekaar de les te lezen, vliegen af te vangen, elkaar op een vierkante millimeter menings- of interpretatieverschil de tent uit te vechten omdat de een het net iets beter, correcter of duurzamer doet dan de ander. Ondertussen vergeten we hoezeer we als burgers (en zeker als jongeren) dezelfde belangen en dus ook vijanden hebben. We lijken te verzanden in voortschrijdende verkokering en continue zelfbevestiging uit een soort maatschappelijk geëngageerde ijdelheid. Doordat we vooral bezig zijn de minuscule onderlinge verschillen zo gigantisch uit te vergroten, geeft onze generatie vrij spel aan de politieke en economische machthebbers waar we juist zo structureel door genaaid worden.”

Bandleden en hun vorige bands
Douwe Truijens- zang (Death Alley, Gewapend Beton)
Sander Bus – gitaar (Death Alley)
Gert-Jan Gutman – toetsen (Birth of Joy)
Barry van Esbroek – drums (Vanderbuyst)

Bio
Met een vrachtwagen aan muzikale bagage op zak besloten Douwe, Sander, Gert-Jan en Barry een band te vormen waar een nieuwe, kakelfrisse punkenergie vanaf moest spatten. Met hun vorige bands – Death Alley, Birth of Joy en Vanderbuyst – hadden ze alle vier over de wereld getoerd met zwaarder werk. Met Splinter moet het pure plezier en de dansbaarheid juist weer centraal staan. ‘Birth of Death’ was de naam van de gezamenlijke afscheidstour van Birth of Joy en Death Alley, die in 2019 in een uitverkocht Paradiso eindigde. De dood van de twee bands zou echter een paar maanden later juist tot de geboorte van iets nieuws leiden. Samen met drummer Barry (van de in 2015 gestopte hardrockband Vanderbuyst), begonnen zanger Douwe, gitarist Sander (Death Alley) en toetsenist Gert-Jan (Birth of Joy) de nieuwe super rockgroep Splinter.

SHOWS (MET ROCKBAND SLOPER)
https://splinter-music.com/#tour

11/9/2021: Rock Monsieur Hamont (BE)
18/9/2021: Hrieps 2021 Grijpskerke
21/10/2021: TivoliVredenburg Utrecht
22/10/2021: De Pul Uden
23/10/2021: 013 Tilburg
24/10/2021: Doornroosje Nijmegen
26/10/2021: Melkweg Amsterdam
28/10/2021: Bosuil Weert
29/10/2021: Muziekgieterij Maastricht
30/10/2021: Burgerweeshuis Deventer
31/10/2021: Poorthuis Peer (BE)
3/11/2021: AB Brussel (BE)
5/11/2021: Metropool Enschede
7/11/2021: Paard Den Haag
11/11/2021: Vera Groningen
13/11/2021: Gebouw T Bergen op Zoom